Robotic Day 2012

Robotic Day 2012

V Prahe sa v sobotu 28. apríla konal deviaty ročník medinárodnej robotickej súťaže Robotic Day, ktorú každoročne poriadajú Matematicko-Fyzikálna Fakulta Univerzity Karlovej v Prahe a občianske združenie Robonika. Na súťaži medzi sebou v rôznych disciplínach súperila takmer stovka tímov nielen z Česka, ale aj Slovenska, Poľska, Nemecka či Rumunska.

Diváci mali možnosť pozrieť sa na viacero kategórií. Napríklad Bear Rescue Beginner a Advanced, v ktorých bolo úlohou robotov nájsť strateného medveďa a priviezť ho naspäť domov. Podkategória Beginner bola určená mladším účastníkom, ktorí mohli pohyby robota diaľkovo ovládať. V náročnejšej verzii Advanced už musel robot vykonávať všetky svoje úkony autonómne. Nasledovali tradičné kategórie ako Linefollower, kde musí robot sledovať čiernu čiaru a prejsť dráhu v čo najkratšom čase, alebo Mini Sumo, kde je úlohou robota vytlačiť súpera z ringu. Na podujatí sa objavila aj nová disciplína RoboCarts. Je zaujímavá tým, že súťažný okruh netvorí iba čierna čiara, ale aj steny dráhy a pretekať môže viacero robotov naraz. Treba si preto dávať veľký pozor na kolízie so súpermi alebo stenami ihriska. Vyhráva robot, ktorému sa podarí v čo najkratšom čase prejsť stanovený počet kôl.

Slovensko a RGT na súťaži reprezentoval Lukáš Pariža. So svojim robotom Nite 3 získal celkové prvenstvo v kategórii RoboCarts pred súťažiacimi z Nemecka a Českej Republiky. S robotom Nite 3 sa tiež umiestnil na stupni víťazov v kategórii Linefollower, avšak po veľmi nešťastnom priebehu finálových vyradzovacích bojov klesol z prvého miesta v kvalifikácii na tretiu priečku, kde sa umiestnil za robotmi z Česka a Poľska.

Odkaz na stránku podujatia: http://www.robotickyden.cz/

Video robota Nite 3 z kategórie Linefollower:

Video robota Nite 3 z kategórie RoboCarts:

Leave a Reply