Čo znamená „mať na výber“

Čo znamená „mať na výber“

Pred rokmi ste pri výbere kávy mali možnosti „áno“ alebo „nie“. Dnes je v ponuke bežne aj dvadsať druhov. Robí to náš život kvalitnejším?

Všetci si prajeme mať čo najviac alternatív, aby sme si mohli najlepšie vybrať a skvalitňovať si tak život. Aké úžasné to musí byť, keď sa môžeme zariadiť ako chceme my, môžeme si vybrať presne to, čo potrebujeme. Mať na výber sa najčastejšie rozumie ako sloboda v rozhodovaní. Keď sa môžeme rozhodnúť, máme pocit kontroly nad situáciou. Vyberáme si školu, kamarátov, aktivity, predmety v škole, prácu alebo aj jedlo v reštaurácii.
Aj v škole platí, že testové úlohy sú pre študentov ľahšie ako otvorené otázky. Výsledky sú jednoznačné a ľahko sa opravujú. Takéto testy však vyžadujú pozornú prípravu, čo je náročné pre skúšajúceho. Zo štatistického pohľadu študenti venujú menej času na prípravu pred testovou skúškou, ako skúškou s otvorenými otázkami. A keď študent nepozná odpoveď, môže si aspoň tipnúť.

salky

Situácia sa mení, keď vám alternatívy už prerastajú cez hlavu. Idete do zmrzlinárne a zo štyridsiatich príchutí si neviete vybrať. Mango – jahoda, karamel alebo Šmolkovia? Akokoľvek sa rozhodnete, môžete mať pocit, že ste sa mohli rozhodnúť lepšie. Mne sa to stáva hlavne pri jedle, keď si nakoniec vyberiem niečo neštandardné. Dlho trvá príprava a nakoniec si poviem, že som si mal dať syr s hranolčekmi. Nie sme však v tejto agónii sami. Mnohí psychológovia sa zhodujú, že priveľa možností môže paralyzovať ľudí pri výbere najlepšej možnosti, pričom klesá spokojnosť so samotným výberom. Rovnako samotný výber prezrádza veľa o človekovi.

Problém je v tom, že nutnosť urobiť výber spôsobuje človeku stres, ako keby strácal ostatné alternatívy. Objavuje sa veľa, priveľa parametrov, podľa ktorých môže porovnávať či rozoznávať kontrast. Ako hovorí psychológ Scheibehenne: „Nemôžeme jednoznačne povedať, že viac možností znamená viac slobody. Ak trávime priveľa času výberom alternatív, sami sa ukracujeme o slobodu.”

Z pohľadu výberu medzi alternatívami existujú dve skupiny ľudí. „Maximizers“, ktorí sa snažia rozhodnúť vždy pre to najlepšie a „satisfiers“, ktorým stačí dostatočne dobrá voľba. Aj keď prvá skupina venuje viac času na dôkladné prehodnotenie alternatív, vo výsledku sú menej spokojní ako druhá skupina.

Problematike výberu možností sa venuje aj sociológ a psychológ Barry Schwartz. Porovnáva spoločnosť, ktorá predáva 24 druhov lekvárov so spoločnosťou, ktorá má v ponuke len 6 druhov. Spoločnosť s menšou ponukou dosahuje väčší predaj. Dôvodom je, že mať priveľa možností, môže odradiť do takej miery, že nakoniec neurobíme rozhodnutie vôbec.

Mať priveľa možností je teda nevýhoda, no mať na výber je predsa lepšie, ako nemať možnosť rozhodnúť sa, nie? Záleží od uhla pohľadu. Existuje štúdia, ktorá toto spochybňuje. Dobrovoľníkov rozdelili do dvoch skupín. Prvá si vyberala z dvoch obrazov, z ktorých jeden si mohli nechať, ale svoje rozhodnutie už potom nemohli zmeniť. Druhá mala podobné podmienky, no svoje rozhodnutie mohli s odstupom času prehodnotiť.

Prirodzene, každý si na začiatku vybral obraz, ktorý sa mu zdal atraktívnejší. Zatiaľ čo ľudia z prvej skupiny boli po čase rovnako spokojní so svojím výberom, ľudia z druhej skupiny mali tendenciu svoje rozhodnutie zmeniť (poznáte ľudí, ktorí sú nespokojní so svojou školou? J).

Americký spisovateľ Chuck Klosterman naznačuje, že mať na výber v krátkodobom pohľade skvalitňuje naše životy, no s odstupom času nás izoluje. Izoluje v tom zmysle, že každý si môže vybrať, ako bude tráviť svoj čas, a tak zdieľame spolu čoraz menej zážitkov. Môže to dokonca viesť k pocitom osamelosti alebo že sa cítime menej šťastní, ako by sme mali byť.

Aj keď máme také široké možnosti na prieskum všetkých alternatív prostredníctvom internetu, neznamená to, že by sme mali analyzovať donekonečna. Môžeme robiť dôležitejšie veci, ako len zvažovať možnosti. Netreba brať všetko tak vážne, pretože bude samotný výber stresujúca záležitosť.

Ak chcete, aby vaše ďalšie prehrabávanie sa medzi nekonečným množstvom alternatív nepokazilo vašu náladu, skúste jednoduchý trik. Napríklad, keď si chcete kúpiť nový fotoaparát, limitujte si počet webstránok, na ktorých budete hľadať. Napríklad na tri. Som si istý, že vám nič dôležité neunikne a budete môcť venovať viac času príjemnejším činnostiam.

 

Zdroje

  • Hazel Rose Markus: Does Choice Mean Freedom and Well Being?, Journal of Consumer Research, August 2010, 344-355
  • Richard Alleyne: Too much choice leaving us bewildered and depressed, The Telegraph[online]
  • Henry L. Roediger III: The Positive and Negative Consequences of Multiple-Choice Testing, Journal of Experimental Psychology,2005, American Psychological Association Learning, Memory, and Cognition2005,, 1155–1159

Leave a Reply