RGT v Rusku

RGT v Rusku

V septembri sa v ruskom Petrohrade konal medzinárodný robotický festival RoboFinist. Toto podujatie je organizované nadáciou Finist a Prezidentským Lýceom Fyziky a Matematiky #239. Zúčastnilo sa ho viac než 850 súťažiacich prihlásených do 28 rôznych disciplín. Medzi nich patrila aj posádka nášho družstva RGT. V tomto článku by sme sa chceli podeliť o naše zážitky z tejto súťaže.

Foto

O takejto možnosti sme sa dozvedeli na RobotChallenge 2015 vo Viedni, kde nás oslovili súťažiaci z Ruska a pozvali nás prísť si zasúťažiť aj k nim. Pôvodne sme tam ísť neplánovali, pretože by to znamenalo veľké náklady najmä na cestu a ubytovanie. Taktiež sme očakávali komplikované vybavovanie víz. Neskôr sme sa však dozvedeli, že vďaka videosúťaži, ktorá bola súčasťou registrácie, bude mať veľké množstvo súťažiacich ubytovanie, stravu a cestovné presuny v rámci súťaže hradené organizátormi. Začali sme o tom čoraz viac uvažovať, až sme sa nakoniec rozhodli, že sa prihlásime.

K registrácii sme museli natočiť videá o našich robotoch, kde podľa pravidiel muselo byť vidno, ako robot spĺňa požiadavky pre danú kategóriu a taktiež sa tam mali ukázať tvorcovia robotov. Potom nasledovala rezervácia leteniek a vybavovanie víz. Tie nakoniec neboli veľkým problémom, pretože organizátori nám ochotne poslali pozvanie so žiadosťou o pridelenie bezplatných humanitárnych víz. O víza sme požiadali na ruskom vízovom centre a celé vybavenie trvalo asi týždeň.

Keďže sme sa do videosúťaže zaregistrovali medzi prvými 200 súťažiacimi, o ubytovanie počas 3 nocí, stravu a presuny v rámci podujatia sa za nás postarali organizátori. Na nás bolo už len nájsť si ubytovanie pre štvrtú noc, pretože okrem súťaženia sme chceli náš pobyt v Rusku využiť aj na prehliadku pamiatok Petrohradu. Keď už bolo všetko pripravené, ostávalo už len počkať do dňa odletu, dokončiť prípravy na robotoch a naplánovať, ktoré pamiatky chceme vidieť.

Po prílete na nás na letisku čakali taxikári, ktorí mali za úlohu odviezť nás do luxusného hotela. Tam na nás boli prichystaní organizátori s registráciou a pokynmi pre nasledovnú vyhliadkovú jazdu mestom a taktiež informáciami o prichystanej večeri. Už vopred sme vedeli, že pôvodný čas plánovanej prehliadky mesta nestihneme kvôli času nášho príletu. Spoločne pre nás a ďalších zahraničných účastníkov teda zorganizovali ešte jednu, kde sme mali výklad v anglickom jazyku a mesto sme si prezreli najskôr z perspektívy autobusu a nasledovne z paluby lode.

Foto

Na druhý deň sme po raňajkách nastúpili do jedného z autobusov, ktoré prepravovali súťažiacich z hotela na miesto súťaže. Milo nás prekvapili obrovské a výborne vybavené priestory. Obsadili sme si jeden z pripravených stolov a pustili sa do testovania našich robotov. Tých sme mali dvoch – SAMara do labyrintu a Lenco pre sledovanie čiary robotov typu Segway. Ešte pred testovaním sme však nemohli chýbať na otvorení súťaže, ktoré zaujalo skvelými kultúrnymi vložkami.

Foto

Počas prvého súťažného dňa súťažila len SAMara, takže po odjazdení v labyrinte sme rýchlo zjedli svoje porcie v súťažnej jedálni a vybrali sme sa na návštevu Peterhofu.

Foto

Nasledujúci deň začal podobne. Tentokrát sme na súťaži strávili o poznanie viac času, pretože už súťažili obidva z našich robotov. Tým sa celkom darilo a napriek tomu, že sme podrobne nesledovali konkurenciu, sme mali z výkonov celkom dobrý pocit. Po odjazdení v našich kategóriách sme využili párhodinovú pauzu na návštevu ďalšieho múzea.

Foto

Vrátili sme sa presne na záverečný ceremoniál, v ktorom sa okrem odovzdávania cien našli znovu pekne pripravené vystúpenia detí a organizátorov, samozrejme s robotickou tematikou. RGT sa na stupni víťazov objavilo dvakrát. Robot SAMara získal v labyrinte 2. miesto a robot Lenco dokázal vybojovať 3. najlepší čas. Za tieto výsledky sme dostali hodnotné vecné ceny, diplomy a trofeje. Umiestnenia nás potešili, ale musíme veľmi pochváliť našich súperov, ktorí boli v mnoho prípadoch znateľne mladší.

Foto

Práve tí mladší súťažiaci si na súťaži museli prísť na svoje, a to nielen v oblasti robotiky. Vo veľkej relaxačnej zóne si mohol každý buď posedieť na tulivakoch a načerpať nové sily, alebo využiť prebytočnú energiu skákaním na trampolínach, v bazéne plnom molitanových kociek alebo lezením v malom lanovom parku.

Foto

Štvrtý deň nášho pobytu začal raňajkami a následným presunom do už nami zarezervovaného hotela, na čo nám organizátori zabezpečili dopravu taxíkom. Zvyšok dňa sme využili na ďalšie spoznávanie mesta. Večer sme sa zišli na tradičnej ruskej večeri spoločne s niektorými z organizátorov a tiež so súťažiacimi z Nemecka. Bola to výborná príležitosť na výmenu skúseností, zhodnotenie súťaže a spoznanie nových ľudí, s ktorými zdieľame naše nadšenie pre robotiku.

Foto

RoboFinist 2015 bolo naozaj výborne zvládnuté robotické podujatie na tej najvyššej úrovni pripomínajúcej RoboCup World Championschip alebo RobotChallenge. Pre nás znamenalo naozaj hodnotnú skúsenosť obohatenú o nových priateľov a zážitky z naozaj krásneho mesta.

Foto

Viac fotiek zo súťaže: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.10204846304133754&type=1&l=d6ffe3eed6
Video:  https://youtu.be/MMb44Pd6v9s
Súťažné video 1: https://youtu.be/h9TgVsnwvd0
Súťažné video 2: https://youtu.be/GY24LyPeMhY

Leave a Reply