RGT a Istrobot 2013

RGT a Istrobot 2013

Už trinásty ročník tejto prestížnej medzinárodnej súťaže sa konal 20. apríla v priestoroch Fakulty elektrotechniky a informatiky STU v Bratislave. Okrem tých slovenských nechýbali na podujatí ani hostia zo zahraničia. Tí prišli z Česka, Poľska a Nemecka. So svojimi robotmi pretekali v štyroch rôznych kategóriách, a to Stopár, Myš v bludisku, Sklad kečupu a Freestyle. Oproti minulým ročníkom bol počet súťažiacich nižší, avšak výkony robotov boli určite lepšie. Tradíciou na tejto súťaži je skvelá súťažná atmosféra, ktorú si mohli vychutnávať nielen súťažiaci, ale aj diváci. A to nielen tí, ktorí sa prišli na FEI pozrieť osobne, ale aj tí, ktorí pozerali priamy prenos cez internet. Vďaka pripravenému občerstveniu určite žiadny zo súťažiacich nemusel trpieť hladom alebo smädom.

Náš tím RGT na súťaži zastupovali traja roboti v sledovaní čiary a dvaja v hľadaní cesty z bludiska. V stopárovi to boli robot Lenco, ktorého zostrojil Andrej Lenčucha, robot Nite 3, ktorého autorom je Lukáš Pariža a robot Rafo, ktorého vytvoril Rafael Gajanec. V bludisku to bol robot Morqa Andreja Lenčuchu a Nite 3 Lukáša Parižu.

Vitazi kategorie Stopar

V úvodných kolách sme boli nervóznejší, pretože dráha na stopárovi nebola práve najľahšia a mnohým robotom dalo jej bezchybné prejdenie poriadne zabrať. Po druhom kole však stres ustúpil, pretože po ňom sa už všetkým trom našim robotom podarilo dráhu prejsť a ostávalo už len pripraviť sa na posledné kolo, v ktorom sme si mohli dovoliť aj zariskovať. Toto tretie kolo ešte mierne zamiešalo poradím a výsledok dopadol nad naše očakávania. RGT totiž obsadilo všetky 3 miesta na stupni víťazov, kde sa naši roboti umiestnili v nasledovnom poradí: Lenco (1. miesto), Nite 3 (2. miesto), Rafo (3. miesto).  Nič krajšie sme si nemohli priať a preto sa z takéhoto výsledku veľmi tešíme. Čerešničkou na torte bola ešte kategória myš v bludisku, kde aj robot Morqa aj Nite 3 postúpili do finále. Tam tiež nebolo ľahké uspieť, pretože niektorí zo súperov vedeli v bludisku nájsť najkratšiu trasu. Iní zas vynikali svojou rýchlosťou a obratnosťou. Robot Nite 3 však dokázal nájsť cestu z bludiska najrýchlejšie zo všetkých finalistov a skončil tak na 1. mieste. Týmto výsledkom RGT zavŕšilo úspešnú účasť na Istrobotovi.

Odmenou pre víťazov boli naozaj skvelé a hodnotné vecné ceny. Smútiť nemuseli ani ostatní účastníci, pretože vecné ceny boli pripravené pre všetkých robotov, ktorým sa úspešne podarilo prejsť do cieľa. Okrem dobrého pocitu z výhry a týchto cien sme si domov znovu odniesli množstvo skúseností, už len vďaka ktorým sa na takúto akciu oplatí prísť.

Na záver sme sa všetci zišli na spoločnej večeri. Tam sa okrem jedenia pizze a pitia kofoly dalo aj v kľude porozprávať s ostatnými súťažiacimi a vymeniť si tak cenné informácie.

 

 

Leave a Reply