RGT v Poľsku!

RGT v Poľsku!

6. apríla sa v poľskom meste Rybnik konal piaty ročník medzinárodnej robickej súťaže Robotic Tournament. Prihlásených bolo dokopy sto robotov z Poľska, Slovenska a Česka. Súťažiť sa dalo v kategóriách Micromouse, Sumo, Linefollower a Freestyle. Taktiež boli osobitné disciplíny pre Sumo a Linefollower robotov postavených výhradne zo stavebnice LEGO. RGT malo zastúpenie v 4 z týchto kategórií, a to: Linefollower (Nite 3, Lenco), Micromouse (Nite 3), LEGO Linefollower (Morqa), LEGO Sumo (MTS).

Po úvodných kolách vyzerala situácia s našimi robotmi vynikajúco. V sledovaní čiary dosiahol robot Lenco 2. najlepší čas a o niečo pomalší robot Nite 3 sa nachádzal o 2 priečky nižšie. Medzi LEGO Linefollowermi vynikal robot Morqa, ktorý úvodné kolo zdolal zo všetkých robotov najrýchlejšie a ukázal tak, že aj z lega sa dá postaviť rýchly robot. Medzi sumo zápasníkmi z lega skončil robot MTS na 1. mieste v kvalifikačnej skupine a postúpil do finále. Autorom robotov Lenco a Morqa je Andrej Lenčucha. Robota Nite 3 zostrojil Lukáš Pariža a robota MTS postavili Andrej a Lukáš spoločne.

V ďalších kolách sa nám však darilo o niečo menej. V prvom kole finálových súbojov z kategórie LEGO Sumo pokračovala naša smola v tejto disciplíne, kde mal viac šťastia súper a robot MTS tak z boja o medaily vypadol. V 2. kole sledovania čiary nastali problémy s prekonávaním 90° ostrých zákrut, kvôli ktorým musela väčšina robotov výrazne spomaliť a ani to nebolo zárukou úspechu. Do celkového finále v Linefollowerovi postúpil robot Nite 3, ktorý uzatváral päticu postupujúcich s 5. najlepším časom z predošlých kôl. Tam na robotov čakali ďalšie prekážky v podobe ešte väčšieho počtu pravouhlých zákrut a pribudli aj križovania trasy. Trasa bola veľmi náročná, avšak robot Nite 3 si s ňou dokázal poradiť a obsadil finálne 1. miesto. Rovnaká priečka sa tomuto robotovi ušla aj v kategórii Micromouse, kde dokázal nájsť cestu z bludiska v najkratšom čase.

Odkaz na stránku súťaže: http://robotictournament.pl/
Odkaz na fotky: http://www.facebook.com/media/set/?set=a.4605074441235.1073741827.1123607406&type=1&l=518e8355c8

Video reportáž:

Leave a Reply