Prečo to vlastne robíme?

Prečo to vlastne robíme?

Nezáleží na tom, čomu sa venujete. Podstatná je chuť zdokonaľovať sa, zdolávať prekážky a inšpirovať druhých. My sme si našli cestu k robotickým hračkám a zápoleniu robotov.
Podpora v škole
Na každej fakulte sa však nájdu ľudia, ktorí sú ochotní pomôcť v rámci svojich možností. A to celkom nezištne. Ako nováčik potrebujete spojenca. Ak čakáte, že ľahko dostanete priestory, technické vybavenie či dokonca financie od školy, čaká vás studená sprcha. V zahraničných školách je situácia s podporou podobných študentských projektov o niečo lepšia, ale stále musíte riešiť rovnaké problémy.
Keď sa vám podarí preniesť sa cez všetky organizačné nepríjemnosti, môžete sa konečne venovať vašej záľube naplno. Už teraz ste vyhrali. Konečne prichádza ten pocit, prečo to všetci robíme. Sledujete, ako sa vo vás a v ostatných súťažiach prebúdza súťaživosť, dychtivosť po úspechu a odhodlanie. Naštartovaný človek dokáže naozaj divy. Dokáže pracovať veľmi veľa a veľmi usilovne. Tak, ako ste žasli pred výkonmi iných, budú iní očarení pri spoznávaní vášho diela.
Motivácia
Typické heslo „Nie je dôležité či si vyhral, alebo prehral, ale čo nové si sa naučil“ síce nesie peknú myšlienku, no nič vás nedokáže tak posunúť vpred ako úspech. Poznáte to sami, keď sa darí, máte chuť obetovať viac energie a voľného času, aby ste boli ešte lepšími. Obetované úsilie vôbec nepokladáte za námahu.

Ceny čakajúce na víťazov

Osobne, nepoznám lepšiu motiváciu ako túžbu prekonať súpera. Možno si takto len umelo zvyšujem svoje ego. Som si však istý, že to funguje. Rovnako však dokáže odradiť neúspech. Vtedy prichádza kritické obdobie, kedy sa na to chcete vykašľať, máte pocit, že už nemáte čo nové priniesť, s čím by ste prerazili. Môže sa zdať, že sa vám vynaložené úsilie vôbec nevrátilo späť. Určite by bola škoda vzdať sa a definitívne tak pochovať investovaný čas a prostriedky. Mierne kolísavý priebeh je úplne prirodzený. Pozrime si typickú krivku učenia sa:

ucenie

Pričom „zaváhaní“ (keď krivka klesá) môže byť oveľa viac. Prichádza na rad pomoc zvonka. Či už sú to vaši tímoví kolegovia, kamaráti alebo vaši blízki, ktorí vás povzbudia.

 

Sponzoring
Šťastnejším sa podarí získať sponzorov. Nikdy to však nie je priamočiare a veľmi často je osud zaujímavých projektov odkázaný na financovanie z vlastných zárobkov. Pravdepodobnosť získania sponzorov sa zvyšuje s dosiahnutými výsledkami. Oslovia úspešné, fungujúce projekty, najlepšie niečo nekomerčné. Avšak je problém dosahovať špičkové výsledky bez adekvátnych prostriedkov. Sponzoringu je poskytovaný často formou preplatenie nejakých súčiastok, nejaká dohoda alebo aj kartón energetických nápojov.

RGT na robotchallenge 2014

Čo z toho?
V prvom rade získate hodnotné skúsenosti, ktoré vám pomôžu pri hľadaní práce, získavaní štipendia alebo len tak na pochválenie sa pri pive. Zistíte, že to, čo ste sa učili v škole funguje úplne inak a že nie každý problém sa dá vyriešiť.
Zdokonalíte sa v angličtine. Keď už rozumiete skomolenej angličtine s poľským alebo francúzskym prízvukom, ste na dobrej úrovni.

Priblíženie osobných skúseností záujemcom o robotiku

Súťaže sa konajú v rôznych mestách, v rôznych krajinách. Môžete veľa precestovať, spoznáte ľudí z iných prostredí, iných kultúr. Je to najlepšie miesto kde sa môžete stretnúť s ďalšími nadšencami, podeliť sa so svojimi postrehmi a získať cenné kontakty.
Budujete si určité meno. Množstvo firiem sa zaujíma o výchovu budúcich zamestnancov a je celkom reálne, že vás pri hľadaní práce už budú poznať.

Otvorte sa pre spoluprácu
Vytvorením tímu zo študentov viacerých fakúlt dostávate skvelú príležitosť skĺbiť silné stránky z každého zamerania a spoločne vytvoriť niečo veľké. Elektronici vytvoria bezchybný hardvér, zatiaľ čo informatici vyladia algoritmy do dokonalosti.

Na štarte

Mnoho súťažiacich sa bojí prezradiť podrobnosti o konštrukcií alebo softvérových vychytávkach. „Čo ak ma potom porazia mojimi zbraňami?“ Podľa mňa sa takýto prístup nezhoduje s duchom súťaženia. Cieľom podujatí je načerpať inšpiráciu, skúsenosti, či nové nápady. Skúsenejší pomôžu začiatočníkom rozbehnúť sa. Je radosť sledovať, ako rastú nové talenty, ktoré každý rok prekonávajú nielen svoje očakávania, ale aj očakávania svojich mentorov. Otvorenosť pomôže šíriť dobré nápady a budovať lepšiu budúcnosť.

 

Svoje skúsenosti prezradil aj Lukáš

S robotikou som začal ešte na základnej škole, keď som bol šiestak. Naša škola vtedy dostala LEGO robotickú stavebnicu, ktorú nám učiteľ na hodine predstavil a ponúkol nám účasť v krúžku, kde sme s tým mohli pracovať. Ešte v ten školský rok som sa úspešne zúčastnil mojej prvej súťaže.

Hnacím motorom je podľa mňa práve konkurencia. Vždy sa nájde robot, ktorý je v niečom lepší ako ten váš. Potom sa snažíte prichádzať s rôznymi vylepšeniami. Dôležité je nevzdávať sa a mať svoj cieľ. Súťaženiu by som sa venoval, aj keby sa mi nedarilo. Veď prvú medailu zo súťaže Istrobot som si odniesol až ako vysokoškolák, pritom som tam chodil už od strednej. Tešil som sa aj z toho, keď som skončil v prvej desiatke a hnalo ma to k tomu, aby som sa učil nové veci.

Najväčšia výhoda sú rýchlo a efektívne nadobudnuté praktické znalosti z rôznych odborov (mechanika, elektronika, programovanie, teória riadenia…), ale taktiež status úspešného a usilovného človeka. Takýto človek má väčšie šance na trhu práce. Samozrejme, daňou za to je čas, ktorého treba obetovať pomerne dosť. A taktiež to všetko stojí veľmi veľa peňazí. Z tohto pohľadu ma mrzí, že podpora zo strany školy je veľmi slabá a sme nútení hľadať si sponzorov.

Väčšina kamarátov sa na to pozerá s obdivom a fandia mne aj celému nášmu tímu RGT.sk. Ak môžu, radi nás prídu podporiť aj priamo na súťaže. S rodinou je to podobne. Podporujú a sponzorujú ma, pretože vedia, že sa to v budúcnosti môže mnohonásobne vrátiť.

Leave a Reply