RGT v roku 2014

RGT v roku 2014

Po dlhšej odmlke spôsobenej našimi školskými povinnosťami (Rafael – maturity, Andrej – bakalárska práca, Lukáš – diplomová práca) sa znovu ozývame s informáciami o našom počínaní v robotickej sezóne 2014.

Rch14

 

Ako je už tradíciou, začali sme na konci marca vo Viedni. Tamojšia RobotChallenge 2014 bola doposiaľ najväčšia v histórii. V 15-tich disciplínach medzi sebou súťažilo 574 robotov zo 46 rôznych krajín sveta. Snáď okrem Antarktídy mal na súťaži zastúpenie každý svetadiel 🙂 My sme súťažili v kategórii Linefollower Enhanced s robotmi Lenco a Nite 3, kde sa obom podarilo prebojovať až do finálových súbojov. Taktiež sme tento rok vyskúšali novú kategóriu, a to Linefollower pre LEGO. Lákali nás tam najmä veľmi vyrovnané možnosti kvôli obmedzeniu konštrukcie robota iba na LEGO súčiastky. To sa nám oplatilo, pretože v tejto kategórii sa nám s robotom MTS poradilo získať pekné 2. mieto, a tak sme si ďalší rok po sebe z Viedne doniesli okrem skvelých zážitkov aj trofej.

Rt14

 

S iba dvojtýždňovou prestávkou sme sa vybrali na našu obľúbenú súťaž do poľského mesta Rybnik. Tam sme prihlásili našich robotov do 3 kategórií, a to Linefollower (Nite 3, Lenco), Linefollower pre LEGO (MTS) a Micromouse (Nite 3). V každej z nich sa nám podarilo získať jeden cenný kov. Za Linefollower to bol Lenco, ktorý sa umiestnil na 3. mieste. MTS skončil na 2. mieste v kategórii Linefollower pre LEGO a nakoniec Nite 3, ktorý získal 2. miesto v kategórii Micromouse. Domov sme tak odchádzali s tromi peknými medailami a hodnotnými vecnými cenami.

ist14

 

O ďalšie 2 týždne prišla veľmi veľká udalosť, ktorou je pre nás každý rok podujatie Istrobot. Keďže táto súťaž sa koná na “domácej pôde” FEI STU v Bratislave, nemohli sme tam chýbať. Súťažili sme v kategóriách Stopár a Myš v bludisku. Pravidlá prvej spomenutej prešli tento rok pomerne výraznými zmenami, pretože bola rozdelená na 3 podkategórie podľa náročnosti. Naše roboty Lenco a Nite 3 tu súťažili v tej najnáročnejšej (L3). Lenco dosiahol suverénne najlepší čas, za čo si zaslúžene odniesol 1. miesto. S tesným rozdielom dosiahol 2. najrýchlejší čas v L3 podkategórii stopár Nite 3. V bludisku za RGT súťažili Nite 3 a Morqa. Nite 3 dosiahol 2. najrýchlejší čas a Morqa 3. najrýchlejší. Istrobot 2014 teda pre RGT znamenal ďalšie úspechy. Tento ročník podujatia bol výnimočný obrovskou účasťou verejnosti. Na svoje si prišli nielen technologickí nadšenci, ale aj deti, ktoré sa pri sledovaní robotov veľmi dobre zabávali.

med

 

 

Sezóna 2014 tak je pre RGT zatiaľ veľmi úspešná napriek tomu, že prednosť dávame našim povinnostiam v škole. Súťažením sa však človek naučí vždy viac a tak sme radi, že sa nám na súťaže podarilo ísť. Za túto možnosť tiež ďakujeme našim sponzorom. Nižšie si môžete pozrieť videá našich robotov z týchto súťaží.

 

Leave a Reply